Sport Discipline: 4 Gratis Tips om het te leren!

Sport discipline is is waar erg veel mensen mee worstelen. In het begin is het spannend om fitnessdoelen te stellen, een trainingsplan op te stellen, nieuwe trainingskleren te kopen… Maar die eerste opwinding en motivatie zijn van korte duur. Daarom kan de geringste verstoring of verandering van jouw schema ertoe leiden dat je een pauze neemt van het sporten, maar die pauze kan maandenlang worden! Hoewel dit niet ideaal is, kan het gebeuren, maar niet door luiheid… Het is een gebrek aan discipline.

De kunst van sport discipline is, net als alle andere vormen van zelfdiscipline, moeilijk onder de knie te krijgen, vooral als het gaat om gezondheid en fitness, maar het is niet onmogelijk. Met de juiste hulpmiddelen, zult u in staat zijn om sport discipline te beheersen om op de top van uw gezondheid en trainingen te blijven!

Bij sport wordt het woord ‘motivatie’ veel gebruikt, mensen denken dat het de belangrijkste drijfveer is om te trainen. Motivatie komt en gaat, zoals we al eerder zeiden, het is van korte duur. Discipline niet, dat is iets dat je ontwikkelt en dat je bijblijft. Om het verschil tussen discipline en motivatie te begrijpen, laten we eens kijken wat ze volgens het woordenboek betekenen:

Zelfdiscipline – Het vermogen om zijn gevoelens te beheersen en zijn zwakheden te overwinnen; het vermogen om na te streven wat men denkt dat goed is, ondanks verleidingen om daarvan af te zien.

Motivatie – De reden of redenen die iemand heeft om op een bepaalde manier te handelen of zich te gedragen. Of de algemene wens of bereidheid van iemand om iets te doen.
Daarom is aan het begin van uw fitnessreis uw motivatie om te trainen veel groter dan in de weken daarna. Je hebt een reden, een drijvende kracht, om je te helpen beginnen en het belangrijkste is dat het vers in je geheugen zit.

Discipline, aan de andere kant, vereist actie en een verbintenis met jezelf om alle verleidingen of zwakheden te overwinnen om te doen wat goed is, in dit geval, trainen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je voor het nieuwe jaar hebt besloten een uur voor het werk te besteden aan regelmatige lichaamsbeweging, bijvoorbeeld een wandeling, hardlopen of gewichten heffen. Misschien doe je het de eerste dagen goed, omdat je die eerste opwinding/motivatie hebt om actief te worden, maar dan op een dag is het weer ongewoon lelijk, of druk je op snooze op je wekker.

De kans is groot dat je motivatie en wilskracht je niet uit bed krijgen. Maar discipline wel! Met sport discipline kun je je gevoelens overwinnen, zelfs op de dagen dat het onmogelijk lijkt om je bed uit te komen en je workout te doen.

4 Tips om jouw sport discipline goed op te bouwen

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is sport discipline geen eigenschap of persoonlijkheidskenmerk. Bodybuilders, atleten, CEO’s, al deze succesvolle mensen hebben hard gewerkt om sport discipline te ontwikkelen om hun doelen te bereiken. Ze zijn niet geboren met zelfdiscipline, het is een aangeleerde vaardigheid die ze beheersen door zelfbeheersing en het creëren van goede gewoonten. Dus, als je ergens in wilt slagen, niet alleen in fitness, dan is het antwoord om zelfdiscipline op te bouwen.
Er is veel vallen en opstaan tijdens het proces van discipline kweken, maar deze vier tips helpen je op weg om sport discipline op te bouwen en een dagelijkse routine te creëren die je helpt je doelen te bereiken.

sport discipline krijgen door klein te beginnen

1. Begin klein

Om sport discipline op te bouwen, begin je met het creëren van kleine dagelijkse gewoonten die je zullen helpen je doelen op de lange termijn te bereiken.

Een voorbeeld hiervan is het instellen van een betere ochtendroutine om de productiviteit gedurende de dag te verhogen! Het laatste wat je wilt doen is halsoverkop alle manieren opnoemen waarop je je ochtendroutine wilt verbeteren, zoals bij het krieken van de dag opstaan om te sporten, te lezen en een gezond ontbijt te maken. Dat zijn allemaal goede gewoonten, maar bouw ze langzaam op.

Als je een nieuwe gewoonte wilt bereiken die je helpt bij je sport discipline, begin dan eenvoudig. Dus, in plaats van je direct te richten op je ‘droomochtendroutine’, stel je eerst een eenvoudige in. Word bijvoorbeeld de eerste week 30 minuten eerder wakker dan normaal en gebruik die tijd om te stretchen, gevolgd door een paar squats op lichaamsgewicht en het eten van een gezond ontbijt. Dit lijkt misschien een beetje te gemakkelijk, maar dat is juist de bedoeling. U zult het waarschijnlijk volhouden omdat het laagdrempelig is.

Naarmate de weken verstrijken, houdt u de progressies eenvoudig en experimenteert u met verschillende dingen tot u de perfecte routine voor u vindt.
Doe dit voor elke nieuwe gewoonte die je wilt vormen! Begin met je dagelijkse routine stap voor stap te verbeteren, want die kleine dagelijkse veranderingen zullen op de lange termijn het meeste effect hebben.

sport discipline door je zwaktes te identificeren en verbeteren

2. Identificeer je zwaktes en verbeter ze

Wees eerlijk tegen jezelf en stel vast wat je zwakke punten zijn, zodat je een plan kunt opstellen om ze te overwinnen. Misschien weet je dat het goed voor je is om ’s ochtends vroeg te gaan trainen, maar je moet de emoties overwinnen die je in bed houden. Als je zwakke punt bijvoorbeeld is dat je altijd op de snooze-knop drukt, is een plan om dat te overwinnen je wekker ergens te zetten waar je uit bed moet komen om hem uit te zetten. Je bent dan uit bed, waardoor de kans dat je er weer instapt minimaal is!

Als je gezonder wilt gaan eten om af te vallen en een van uw zwakke punten is vijf keer per week afhaalmaaltijden bestellen, zoek dan een manier om dat te ondervangen, zoals uw maaltijden van tevoren plannen en de ingrediënten de avond tevoren klaarzetten, zodat u gemakkelijker kunt opstaan en koken.

Dit geldt zelfs voor mensen die al jaren naar de sportschool gaan! Je sport discipline kan op elk moment te kort schieten, maar om dat te voorkomen moet je weten wat je zwakke punten zijn en een plan hebben. Bijvoorbeeld, je merkt dat je geen spieren meer opbouwt, van daaruit moet je een stap terug doen en je trainingen en voeding onder de loep nemen. Identificeer waar het fout gaat, welke zwakte je misschien tegenhoudt, en maak een beter duidelijk plan dat je focus weer op je doelen richt.

sport discipline door dingen op te offeren

3. Leer om dingen op te offeren

Om gedisciplineerd te zijn en je doelen te bereiken en je sport discipline te optimaliseren, zul je offers moeten brengen. Het kan zo simpel zijn als nee zeggen tegen dat stuk taart op het feestje van je vriend of een brunch met vrienden overslaan om een uitdagende training te doen in plaats van je te laten verleiden tot mimosa en wentelteefjes.

Dit betekent niet dat je altijd sociale uitjes zult overslaan, of al je favoriete eten zult missen, maar als ze in de weg staan van je doelen, dan moet je het je gemakkelijk maken om die uitspattingen te verminderen.

Af en toe een beetje toegeven is goed, maar het kan ook leiden tot grote misstappen. Wees dus voorzichtig met waar je je aan overgeeft. Alleen jij kent je zwakke punten, en als het eten van een hele bak ijs een van je zwakke punten is die tot een spiraal leiden, dan moet je leren het op te offeren voor een gezondere optie. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar een verandering in je mindset kan je een heel eind op weg helpen!

Dus, in plaats van deze opofferingen te zien als gemis, zie ze als winst! Een winst voor je wil, innerlijke kracht en je doelen.

 door je dag in te plannen

4. Plan je dag de avond van tevoren in!

Vooruitplannen is waarschijnlijk de beste manier om op schema en gedisciplineerd te blijven. Sommigen plannen liever hun hele week, maar doe wat voor jou het beste is. Gewoon een paar minuten de avond ervoor besteden aan het plannen van je volgende dag kan net zo nuttig zijn als het plannen van je hele week! Plan je maaltijden, je training, of als het een rustdag is, plan een lichte en leuke fysieke activiteit, zoals fietsen, en plan zelfs wat je ’s ochtends als eerste gaat doen. Vooruit plannen laat je zien wat je zou kunnen belemmeren om op schema te blijven.

Bijvoorbeeld, als je de volgende dag een vroege ochtendvergadering hebt die je trainingstijd inkort, heb je tijd om te plannen eerder wakker te worden of je training op een later tijdstip te plannen. Als uw dag vol zit met activiteiten, kunt u een aantal gezonde snacks plannen en klaarmaken om u te helpen de dag door te komen en te voorkomen dat u afhaalmaaltijden haalt!

Vergeet niet dat het hard werken is om sport discipline op te bouwen. Als je begint zul je gemotiveerd zijn om de routine te ontwikkelen die je verandert in de gedisciplineerde persoon die je wilt zijn, maar dat is nog maar het begin. De echte test gebeurt wanneer je obstakels tegenkomt die je proberen te laten ontsporen van je vaste routine. De tips die we je hebben gegeven zullen je helpen om sport discipline op te bouwen en te behouden ondanks de obstakels die je tegenkomt. Het mooiste is dat het beheersen ervan niet alleen je trainingsroutine ten goede komt, maar ook je welzijn en de rest van je leven!

Behalve dat je sport discipline leert met je fitness, zal het ook je kijk op het leven veranderen. Je zult nooit meer je warme comfortabele bed willen verlaten, maar vroeg opstaan om je dag te beginnen, omdat het je stemming, energie of productiviteit verbetert. Dat is het mooie van sport discipline, en hopelijk helpen deze tips je om het onder de knie te krijgen! Oh, en welke routine je ook kiest, zorg ervoor dat het plezierig is, bij je levensstijl past, en je dichter bij je doelen brengt!